torstai 21. joulukuuta 2017

Yhteydet kylistä Nummelaan

Blogissa olemme aiemmin kertoneet joukkoliikennesuunnitelman mukaisesta palvelutasoehdotuksesta Nummelan ja pääkaupunkiseudun välisille vuoroille. Tässä postauksessa kuvaamme ehdotusta kylien joukkoliikennetarjonnasta. Kylillä tarkoitetaan Jokikuntaa, Vanjärveä, Oinasjokea, Olkkalaa, Vihtijärveä, Haimoota, Tervalampea, Huhmarnummea ja Hiidenrantaa.

Haluamme edelleen korostaa, että joukkoliikennesuunnitelmassa kuvattu palvelutaso on sitä vähimmäistarjontaa, jonka kunta sitoutuu turvaamaan. Markkinaehtoisesti tarjontaa voi olla enemmänkin. Kylien yhteyksien osalta olennaista on myös se, että palvelutasoluonnoksessa kuvattu tarjonta ei vielä sisällä koululaisliikennettä. Seuraavassa kuvattujen yhteyksien lisäksi tarjotaan siis maksuttomaan koulukuljetukseen oikeutetuille oppilaille kuljetukset, jotka mahdollisuuksien mukaan järjestetään kaikille avoimena joukkoliikenteenä.

Palvelutasoehdotuksen mukaan kylät kytkeytyvät Nummelaan arkisin vuoroilla aamuisin noin klo 6, 7 ja 8 sekä iltapäivisin paluuvuoroilla klo 16, 17 ja 18. Tarkoituksena on, että vuorot palvelevat sekä Nummelaan kohdistuvaa liikkumistarvetta, että liityntäliikenteenä Nummela – pääkaupunkiseutu -vuoroille. Lähtöajat kylistä ja paluuajan kyliin pyritään sovittamaan niin, että vaihtoyhteys on sujuva. Tavoitteena on siis mahdollistaa joukkoliikenteen käytön työmatkoille Nummelaan ja pääkaupunkiseudulle. Lisäksi tavoitteena on, että vuoroilta on vaihtomahdollisuus muiden suuntien yhteyksiin, kuten Lohjalle ja Karkkilaan.

Palvelutasoehdotuksessa ei oteta vielä kantaa linjojen tarkempiin reitteihin. Sen jälkeen kun palvelutaso on suunniteltu, voidaan vuoroja suunnitella tarkemmin reittien ja aikataulujen osalta.
Palvelevatko ehdotetut yhteydet arjen liikkumistarpeitasi Vihdin kylistä? Millainen olisi mielestäsi sopiva yhteyksien minimitaso esimerkiksi viikonloppu- ja kesäliikenteessä? Jos voisit taata Nummelan ja kylien välisessä joukkoliikenteessä yhden edestakaisen vuoroparin viikonloppu- ja kesäliikenteeseen, miten meno- ja paluuvuorot siinä ajoittuisivat?

perjantai 15. joulukuuta 2017

Kuulumisia Vihdin joukkoliikenneillasta


Vihdin joukkoliikenneilta pidettiin tiistaina 12.12. Vihdin lukiolla. Osallistujia oli mukana yli 50 - kiitos kaikille!
Illassa kuultiin Vihdin kunnan (Salla-Mari Rintala), palvelutasosuunnitelmaa laativan konsultin Sitowisen (Nina Frösén) ja liikennöitsijöiden (Matti Kirjavainen Pohjolan Liikenteestä ja Petteri Rantala OnniBus.comista) puheenvuorot, sekä yhteenveto taksien tervehdyksestä. Alkuperäinen tervehdys on tämän postauksen lopussa.
Joukkoliikenneillassa keskustelu kohdistui blogissakin esillä olleisiin teemoihin. Keskusteltiin mm. tarpeesta liikennöitsijästä riippumattomaan lippuun, Vihdin sisäisen liikenteen tarpeista, liityntäpysäköinnistä ja pääkaupunkiseudun yhteyksistä.
  • Liikennöitsijästä riippumaton lippu olisi tarpeen vaihtaessa bussia Nummelassa matkalla kylistä pääkaupunkiseudulle.
  • Vihdin sisäisen liikenteen osalta lähtökohtaisesti esitetyt palvelutasot hyväksyttiin, mutta keskustelua käytiin reiteistä. Palvelevatko esimerkiksi Jokikunnan, Vanjärven ja Olkkalan yhteydet Vihdin kirkonkylää? Millaista reittiä käytetään Vihtijärveltä ja Haimoosta Nummelaan?
  • Liityntäpysäköinti parantaisi mahdollisuuksia käyttää harvempaa joukkoliikenteen linjastoa. Tarvetta liityntäpysäköinnille tunnistettiin ainakin Vihdin kirkonkylälle, Velskolaan, Huhmariin sekä tien 110 ja Turun moottoritien varsiin. Nummelassa pysäköintipaikkoja tulisi olla nykyistä enemmän.
  • Pääkaupunkiseudulle tarvitaan nopeita yhteyksiä, jotka eivät käy Veikkolassa. Linjan päätepiste voisi sijaita muualla kuin Kampissa, jolloin voitaisiin välttää kantakaupungin ruuhkia, jotka varsinkin katutöistä johtuen eivät aina ole ennustettavissa. Liityntämahdollisuus raideliikenteeseen toisi matka-aikasäästöjä varsinkin muualla kuin Kamppiin päättyvillä matkoilla. Tunnin vuoroväli ruuhka-aikaan ei riitä.
Käyty keskustelu ja kartoille tehdyt merkinnät on kirjattu ylös ja huomioidaan suunnittelussa. Seuraavaksi esitettyä palvelutasoehdotusta muokataan kommenttien perusteella sekä Vihdin sisäisten yhteyksien, että pääkaupunkiseudun yhteyksien osalta. Tämän jälkeen analysoidaan erilaisten joukkoliikenteen järjestämistapojen hyvät ja huonot puolet. Toivomme teidän jatkavan selvitystyön etenemisen seuraamista täällä blogissa!

Tulivatko tärkeimmät asiat mielestäsi tässä esille?

---

Taksien matkapalvelut joukkoliikenteen osana (Kari Rastas, Vihdin Taksit ry.)
 
1. Ensimmäinen ja viimeinen kilometri joukkoliikenteen solmukohtien liityntäliikenteessä
- Taksi on joustava ja ympäristöystävällinen kuljetusmuoto, kun kuljetetaan vähäisiä matkustajamääriä.
- Kannattamattomia linja-auto vuoroja voitaisiin hyvinkin korvata kutsuohjatulla liikennöinnillä, silloin kun matkustajia ei aina löydy edes jokaiselle vuorolle.
- Matkustajan matkan toinen pää voi olla liityntäliikenteen solmukohta, esimerkiksi Nummelan linja-autoasema tai kaukoliikenteen pysäkit Nummelassa ja Vihdin kirkonkylässä. Hän siis tarvitsee kyydin joko kotoaan solmukohtaan tai sitten hän matkustaa solmukohdasta kotiinsa.
Tällöin matkustaja voisi tilata kyytinsä joko soittamalla tai älypuhelinsovelluksen kautta etukäteen kunnan tms. määrittelemille jatkovuoroille tai sitten kunta määrittää kuinka monta kuljetusta tunnin aikana voidaan maksimissan ajaa tietyltä kunnan alueelta, kuten esimerkiksi Haimoosta solmukohtiin ja takaisin. Tilausten välittäjä voi koota samalta suunnalta tulevat matkustajat yhdistettyyn kimppakyytiin jolloin kuljetuksen kustannusta saadaan alaspäin.
Matkustajalle tilauskeskus kertoon auton saapumisajan ja auto noutaa matkustajan sovitusta paikasta sovitulla kellonlyömällä. Matkustaja ilmoittaa kohtuuajoissa liikkumistarpeensa tilauskeskukselle, esimerkiksi 2 tuntia ennen reitin ohjeellista ajamista.
Mikäli yksikään matkustaja ei ole ilmoittautunut ajoissa, niin reittiä ei ajeta, eikä tällöin siis kunnalle koidu asiasta kuluja lainkaan.
Matkustaja maksaa kuljetuksesta kunnan määrittelemän hinnan eli omavastuuosuuden joka voi olla esim. kyseisen matkan bussilipun hinta.
Kunta määrittelee yhdessä asukkaiden kanssa etukäteen tiesuunnat, joiden ympäristöistä matkustajat noudetaan tai jätetään. Noutopaikka voi olla pysäkki tai muu vastaava paikka, jopa kotipiha.

2. Liikkuminen harrastuksiin, kauppoihin tai muuten vaan.
Sama malli soveltuu myös niille kuntalaisille, jotka kulkevat kotikylältään iltaisin tai viikonloppuisin harrastuksiin yms.  Kuljetus lähtee tai saapuu kuntakeskusten solmukohtiin, josta matkustaja voi jatkaa määränpäähänsä, mikäli se sijaitsee kohtuu etäisyydellä. Palvelun kuljetukset voi hoitaa Vihdin Taksit ry ja Lähitaksi Oy toimisi taksien alihankkijana hoitaen tilauskeskuksen ja laskutuksen.


perjantai 8. joulukuuta 2017

Vihdin joukkoliikenneilta 12.12.2017 klo 18-20

Tervetuloa keskustelemaan Vihdin joukkoliikenteen palvelutasosuunnitelmasta kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa Vihdin lukiolla (Hiidenvedentie 3, Nummela) tiistaina 12.12. klo 18:00–20:00! Tilaisuudessa on tarkoitus keskustella ja kerätä kommentteja etenkin yhteysvälikohtaisiin palvelutasotavoitteisiin liittyen (mm. vuorojen määrät Nummelan ja Helsingin sekä kylien ja Nummelan välillä).

Tilaisuuden ohjelma:
18:00 Alkusanat (Vihdin kunta)
18:10 Palvelutasoluonnoksen esittelyä (Sitowise)
18:30 Kommenttipuheenvuorot (mm. Oy Pohjolan Liikenne Ab, OnniBus.com Oy)
n. klo 19 alkaen keskustelua ja kommentointia palvelutasokarttojen äärellä
20:00 Tilaisuus päättyy

Tapahtuma löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/events/2070319593213329/
Tervetuloa!

perjantai 1. joulukuuta 2017

Nummelan ja pääkaupunkiseudun välinen liikenne

Joukkoliikennesuunnitelmassa tunnistetaan ne yhteydet ja vuorot, jotka kunta sitoutuu turvaamaan myös niissä tilanteissa, joissa liikennöitsijävetoinen markkinaehtoinen tarjonta lakkaa. Viime viikolla kyselimme, millaisia joukkoliikenteen yhteystarpeita liittyy arjen matkoihin. Työ-, opiskelu- ja kouluyhteyksien turvaaminen on kunnan ensisijainen tavoite, mutta lisäksi pyritään siihen, että joukkoliikennepalvelua olisi tarjolla ainakin tiiveimmin asutuilla alueilla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Lähtökohtana on, että kunta tarvittaessa rahoittaa palveluita niille yhteysväleille ja ajankohdille, joissa ne palvelevat suurinta matkustajamäärää.
Tässä blogipostauksessa esitellään näkemyksiä Nummelan ja pääkaupunkiseudun välisistä vuoroista. Muita taajamia ja kyliä käsitellään seuraavissa postauksissa.
Nummelan ja pääkaupunkiseudun välille ehdotamme vuoroja vähintään tunnin välein arkisin klo 6-22, lauantaisin klo 6-23 sekä sunnuntaisin klo 7-22. Lisäksi perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä paluuvuoroja Helsingistä Nummelaan liikennöidään klo 1 asti. Liikennöitsijät voivat tarjota myös enemmän vuoroja, mutta tämän minimipalvelutason toteutumisen kunta tarvittaessa rahoittaa.
Tällä hetkellä kaikki vuorot ajetaan Helsingissä Kampin terminaaliin. Blogikommenttien perusteella tarvetta olisi bussiliikenteen kytkentään raideliikenteeseen. Nummelan bussivuorot voitaisiin kytkeä junaliikenteeseen esimerkiksi Espoon keskuksessa tai Leppävaarassa, tai metroliikenteeseen esimerkiksi Matinkylässä tai Keilaniemessä, jolloin kokonaismatka-aika esimerkiksi Helsingin keskustaan säilyy lähellä nykyistä, mutta yhteydet muualle pääkaupunkiseudulle pääosin nopeutuvat.
Kuinka hyvin esitetyt vuorot palvelisivat liikkumistasi Nummelan ja pääkaupunkiseudun välillä?
Voitaisiinko jollekin juna- tai metroliikenteen asemalle päättyvillä vuoroilla korvata yhteyksiä Kamppiin? Jos voitaisiin, mikä olisi mielestäsi tärkein liityntäasema, jonne yhteyksiä tulisi tarjota?

Vihdin joukkoliikenteen jatkosuunnitelmat

Vihdin joukkoliikenteen selvitystyössä on käyty läpi kunnan eri alueiden joukkoliikennetarjontaa, joukkoliikenteen kehittämistarpeita se...